NOTA ARKIB Nusanaga bhg.4


Siri NOTA ARKIB ini akan menyiarkan beberapa 'posting' dari pelbagai forum, blog dan chatting yang menjadi sumber rujukan saya. Tapi tujuan NOTA ARKIB di dedahkan adalah untuk 'memperbaharui minda' sempena zaman yang mendatang ini.
Berikut adalah nota yang di tulis oleh seseorang dan di simpan oleh saya untuk rujukan.   Ini adalah sesi temubual saya dengan seseorang dan beberapa perenggan telah di edit. Ia di siarkan suapay dapat memberi faham tentang beberapa perkara lepas yang berkaitan dengan 'misteri kehidupan'. Untuk sebarang pertanyaan, boleh lah layari fan page di SINI

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Kita semua suka dgn 'permainan'

nama pun permainan
permainan ni jd real bila ramai pcaya n mjadikannya lbh kreatif & attactive
tok wali yg memainkan game yg dinamakan plan alam atau plan akhir zaman la apa la sendiri tak suka kita terperangkap.

tujuan kita ialah syurga yg kekal selama2nya
Bagaimana nak lepasi 'perangkap' ni?
Itulah kuncinya..You play within time line
Sesungguhnya; INSAN itu dlm kerugian

Saya bukan main2..mmg ada kaitan dgn ilmu mgenal dgn semua permainan plan ni
Rasa kematian tu ditunjukkan jln yg amat jelas bg jawapan ni

Masalah nya semua amalan korang bermain dgn time line (permainan dalam perjalanan masa)
Depan mata jwpn tu!!!

Tak ada maknanya mengembara alam, mengembara masa, scan, naik langit ke-7 kalau tak faham semua ni
ada jwpn dr peristiwa tu.
ada pengajarannya.

Bila merenung ke dalam diri, akan terbit rasa kosong.. gelap. ada life but not lived.
Tapi itu bukan jawapan yang tepat lagi. Masih ada halus yang lebih halus.
saya dah bg lbh besar dr matahari..ilmu ni self discovery..guru bg hint jer..nanti tak thrilled

saya tak kedekut malah dah bg byk jalan jua rasanya
then bila dah dpt nilainya lbh dari 800 billion

Tidak ada dlm kitab tp omputih ada mnulisnya dlm buku cuma diorang jumpa cara jumpa tak tau knapa

tok guru berpesan ilmu ni bukan dpt dari hati tetapi dari akal & amalan. sesuai dengan ayat quran; selalu di sebut; 'tidakkah kamu memikirkannya' / 'tidakkah kamu berfikir'
okeyla camni..baca atau cuba dgr kisah mikraj..di situ jwpn yg jelas lg terang

apa yg nabi buat utk merentasi masa atau manipulate masa tu?

atau apa yg ada dlm surah Al Asr tu
beriman (yg haq) dan beramal soleh
itulah tekniknya
yup from what / to achieve what?

Nabi Muhammad guna method yg sama dgn nabi ibrahim dulu
cari tuhan, tgk bulan, bintang, matahari etc..
org kata, depa berfikir untuk kenali diri sendiri.
Kerana itu; semua yang berada di luar termasuk bulan bintang matahari; semuanya di tolak oleh Nabi Ibrahim. Dan kemudiannya; dengan berani dia melangkah, mencantas berhala besar tanpa sebarang takut, malah boleh mengugut lagi. Ini kerana baginda tahu 'rahsia'.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ini adalah sedikit dari perbincangan kami yang agak panjang lebar. Rasanya; ini yang boleh di keluarkan untuk tatapan ramai. Dari kesimpulan di atas; setinggi-tinggi ilmu bukanlah yang boleh terbang ke langit tinggi, boleh kebal menahan bom atom, atau menjadi kaya raya...

tapi, setinggi-tinggi ilmu dan sehebat-hebat rahsia adalah kalimah tauhid itu sendiri.
DUA KALIMAH SYAHADAH, menerangkan kesemuanya.
Kerana itulah, walau nabi terdahulu bukan berbahasa arab, tapi intipati 'ungkapan' mereka tetap sama dengan kalimah syahadah ini.
Menyaksikan ALLAH itu TUHAN, dan kita adalah HAMBA tuhan.
wallahualam
Share this post :

+ comments + 9 comments

February 13, 2013 at 12:55 AM

.

.
February 13, 2013 at 4:46 AM

.

Anonymous
February 13, 2013 at 4:47 AM

Bismirohnortajalli

Anonymous
February 14, 2013 at 12:26 AM

Belum 'titik' sudah bernama....

February 14, 2013 at 1:19 PM

ape maksud titik? (konfius)

February 14, 2013 at 11:21 PM

jangan disebut syahadah itu...ia bukan kata2 biasa yang dengan semudahnya meniti dibibir semua...

ia adalah 'rasa'

February 14, 2013 at 11:35 PM

hakikat tertinggi sudah ada dalam basmalah,iaitu kasih sayang...

sehingga kita menyayangi segala makhluk tuhan walaupun ia adalah musuh yang nyata...kerana kita tahu semua adalah pelakon di alam ini...

sanggupkah kita?

sayang iblis,
sayang syaitan,
sanggup????

mestikah musuh dipijak kepalanya sehingga hancur?

kitab suci bukan sebarang,bukan kata2 kosong tak bererti,tuhan itu bukan bodoh tuliskan semua tanpa sebarang teka-teki...ia adalah pedoman dan bukan sekadar panduan buta...

islam zaman sekarang da melampau sesatnya.

maaf tuan rumah,annur mohon laluan...

Anonymous
February 16, 2013 at 7:28 AM

Titik pun dah terbentuk, sir itu ' tidak' semuanya. Tetap ia

Post a Comment

Search This Blog

Total Pageviews

ALL TIME POPULAR

Artikel lama Nusanaga

 
TEAM: TUBEPANAS | atasbawah | fan page
Copyright © 1999. Nusanaga - All Rights Reserved
Template Created by NUSANAGA Published by hasellusiby
Proudly powered by Blogger